Interlining

Versteviging, ook wel tussenvoering of Vlieseline genoemd, wordt gebruikt om bepaalde onderdelen van je creatie vormvast te maken zonder dat de soepelheid daarbij verloren gaat. Textielstad heeft een enorm ruim aanbod: van de meest moderne Vlieseline tot de klassiekers zoals hensel, haardoek en polyquick. Bestel in ieder gewenste afmeting vanaf 50 cm of per rol voor groothandels prijzen. Is je bestelling op voorraad en voor 20:00 geplaatst? Dan versturen we hem die dag nog op!

More Information

Wat is Vlieseline?

Tussenvoering of versteviging wordt ook weleens Vlieseline genoemd. Vlieseline is eigenlijk een merknaam die inmiddels zo bekend is geworden dat deze voor allerlei soorten versteviging wordt gebruikt.

Je hebt verschillende soorten: plakbare, niet-plakbaar, geweven of nonwoven. De plakbare variant heeft meestal de voorkeur, maar op sommige stoffen blijft de plakbare versteviging niet goed zitten. Bijvoorbeeld wanneer de stof onregelmatig van structuur is. In dat geval is de niet-plakbare versteviging het best. Deze naai je op de verkeerde kant van de stof, of naai je mee in de naad.

Veel moderne tussenvoeringen zijn nonwovens: er worden geen garen gebruikt bij de fabricage ervan, maar het materiaal wordt rechtstreeks als vezel in een vlies afgelegd en door wrijving, hitte en druk in elkaar vervilt. Vervolgens wordt de nonwoven-doek voorzien van een plaklaagje (punt coating). Het handige bij deze soort versteviging is dat je geen rekening hoeft te houden met de draadrichting, omdat deze niet geweven is. Bij de geweven versteviging moet je wel richting houden met de draadrichting. Voordeel van deze tussenvoering is dat ‘ie vaak wat sterker is dan bovengenoemde.

Hoe moet je vlieseline strijken?

De meest verkochte Vlieseline is dus strijkbaar. Knip eerst de delen die je wilt versterken uit de versteviging. Stel je strijkijzer in op de juiste temperatuur, hoe lichter de versteviging hoe minder warm, en zet de stoom af. We adviseren altijd om eerst de temperatuur uit te testen op een restje. Maak geen strijkbewegingen maar oefen lichte druk uit op het strijkijzer terwijl je het ongeveer 8 seconden op dezelfde plaats houdt. Verplaats daarna je strijkijzer en plak zo het hele deel vast. Belangrijk om rekening mee te houden is om de stof te laten rusten en fixeren wanneer je de stof beplakt hebt met Vlieseline. De temperatuur daalt en de plaklaag komt hierdoor ook optimaal tot zijn recht. Neem hiervoor de tijd, een minuutje of twintig is zeker niet overbodig.

Less Information

104 Items

Page

104 Items

Page